Türkçe, ses uyumları bakımından zengin ve sistematik bir dildir. Büyük ünlü uyumu, Türkçe’nin en temel ses uyumu kurallarından biridir ve kelimelerin içinde yer alan ünlü harflerin (vokallerin)…
Türkçe, zengin dil yapısıyla dikkat çeker. Dilimizdeki bağlaçlar, cümleler arasında anlam ve mantık ilişkisi kurar. “Ki” bağlacı, bu bağlamda önemli bir yere sahiptir. Ancak, “ki”nin doğru yazımı…
Milli Edebiyat akımının öncülerinden biri olarak, dilin sadeleşmesine ve milli bilincin oluşmasına katkıda bulunmuştur. Hikâyeleriyle milli değerleri, toplumsal sorunları ve insan ilişkilerini ustalıkla işlemiştir. Onun eserlerini okumak,…
Ayrı yazılan birleşik kelimeler ve yazım kurallarının doğru kullanımı, Türkçenin zenginliğini ve ifade gücünü yansıtır. Yazılı ve sözlü iletişimde bu kurallara dikkat etmek, dilin doğru ve etkili…
Bağlaç olan “de/da”nın doğru yazılışı ve kullanımı, Türkçenin zenginliğini ve güzelliğini yansıtır. Yazılı ve sözlü anlatımda bu kurallara dikkat etmek iletişimin etkinliğini artırır… Türkçede bağlaçlar, cümleler arasındaki…
Yay Ayraç (Parantez), yazılı anlatımda ek bilgiler vermek, açıklamalar yapmak ve ifadeleri netleştirmek için vazgeçilmez bir noktalama işaretidir. Doğru ve yerinde kullanımı, metnin akıcılığını ve anlaşılabilirliğini artırır.…
Köşeli ayraçlar, yazılı anlatımda ek bilgi vermek, metin içinde açıklamalar yapmak ve farklı disiplinlerde özel kullanım alanlarıyla önemli bir noktalama işaretidir. Doğru ve yerinde kullanımı, metnin anlaşılabilirliğini…
Küme Parantez ( { } ) ( Süslü Parantez – Süslü Ayraç / Yakışıklı Parantez – Yakışıklı Ayraç ), farklı disiplinlerde önemli işlevlere sahip olan bir noktalama…
Eğik çizgi yani taksim işareti, yazılı anlatımda çeşitli alanlarda işlevsel bir noktalama işaretidir. Doğru ve yerinde kullanımı, metnin anlaşılabilirliğini ve düzenini artırır. Özellikle adres yazımında, tarih belirtiminde,…
Türkiye’de Türkçe Q klavyenin sağ alt tarafında bulunan AltGr ve Soru İşareti tuşlarına birlikte basılarak elde edilen Ters Eğik Çizgi ( \ ), bilişim sektöründe ve yazılım…
Toplumsal sorunları mizahi ve eleştirel bir dille işlemiş, eserleriyle geniş kitlelere ulaşmıştır. Özellikle “Hababam Sınıfı” eseriyle geniş bir kitleye ulaşmış, mizahi ve eleştirel anlatımıyla tanınmıştır… Hayatı, Eserleri…
Eserlerinde çocukların dünyasını, hayallerini ve sorunlarını işleyerek onların kalbine dokunmuştur. Gülten Dayıoğlu’nun eserlerini okumak, çocukların dünyasını anlamak, hayal gücünü geliştirmek ve kültürel değerlerimizi tanımak için önemli bir…
Yunus Emre’nin yaşamını, düşünce yapısını ve Anadolu kültürüne olan derin etkisini ele alan kısa bir biyografik inceleme… Anadolu topraklarının yetiştirdiği en büyük mutasavvıflardan ve halk şairlerinden biri…
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından kurulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıya vardı. 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de…
Türk Dil Kurumu (TDK), Türk dilinin zenginliğini korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 12 Temmuz 1932 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulmuştur. Dilimizin, milli kimliğimizin ve…
Özellikle duygusal ifadelerin vurgulanmasında, seslenmelerde ve uyarılarda sıkça kullanılır… Yazılı anlatımın vazgeçilmez unsurlarından biri olan noktalama işaretleri, duyguların ve düşüncelerin doğru ve etkili bir şekilde ifade edilmesinde…
Cümleler ve cümle içi öğeler arasındaki ilişkileri daha belirgin hale getirerek metnin akıcılığını ve anlaşılırlığını artırır. Ayrıca “bununla birlikte” anlamda kullanılan bir işarettir… Yazılı anlatımın vazgeçilmez unsurlarından…
Merak, sorgulama ve belirsizlik ifadelerini belirtmek için kullanılan önemli bir noktalama işaretidir… Yazılı dilin temel unsurlarından biri olan noktalama işaretleri, düşüncelerimizin ve duygularımızın doğru ve etkili bir…
Anlatıma derinlik katmak, duyguları vurgulamak ve okuyucunun hayal gücünü harekete geçirmek için sıkça kullanılır… Yazılı anlatımın temel unsurlarından biri olan noktalama işaretleri, düşüncelerin ve duyguların doğru ve…
İşaretler arasında en temel ve en sık kullanılanlardan biridir. Cümlelerin sonunu belirleyerek, metnin yapısını düzenler ve okuyucunun metni daha rahat takip etmesini sağlar… Yazılı anlatımın temel unsurlarından…
Kesme işareti (Apostrof), yazılı anlatımda özel isimlere, kısaltmalara ve sayılara getirilen eklerin doğru bir şekilde ayrılmasını sağlar. Türkçede özel isimlere, kısaltmalara ve sayılara getirilen eklerin ayrılmasında önemli…
Metnin anlaşılabilirliğini ve profesyonelliğini artırır. Metin içinde alıntı içinde alıntı yapıldığında veya özel vurgulamalarda kullanılır. Özellikle akademik yazılarda, edebi eserlerde ve resmi metinlerde tek tırnak işaretinin kullanımına…
Doğru ve yerinde kullanımı, metnin anlaşılabilirliğini ve profesyonelliğini artırır. Özellikle akademik yazılarda, edebi eserlerde ve resmi metinlerde çift tırnak işaretinin kullanımına özen göstermek yazının kalitesini yükseltir… Yazılı…
Virgül, yazılı anlatımda anlamı netleştirmek ve cümle akışını düzenlemek amacıyla kullanılan önemli noktalama işaretlerinden biridir. Ancak, virgülün yersiz veya yanlış kullanımı, anlam karmaşası yaratabilir ve cümlenin okunabilirliğini…
Hem kelimelerin bölünmesinde hem de anlamların netleştirilmesinde önemli bir rol oynar… Yazılı anlatımın vazgeçilmez unsurlarından biri olan noktalama işaretleri, metinlerin doğru ve anlaşılır bir şekilde iletilmesini sağlar.…
Yazılı anlatımda konuşmaları belirtmek, açıklamalar yapmak, ani duraksamaları ve düşünce değişikliklerini ifade etmek için önemli bir noktalama işaretidir. Doğru ve yerinde kullanıldığında, metnin akıcılığını ve anlaşılabilirliğini artırır……
Türkçenin ses yapısı, dilin akıcılığı ve anlam taşıyan ögelerin doğru biçimde aktarılabilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu yapı, ünlü ve ünsüzlerin karşılıklı etkileşimi üzerine kuruludur. Özellikle ünsüzlerin…
Denize olan tutkusunu, doğa sevgisini ve insan hikâyelerini ustalıkla işlemiş, eserleriyle geniş kitlelere ulaşmıştır. Onun eserlerini okumak, Ege ve Akdeniz’in zenginliklerini, Anadolu’nun kültürel mirasını ve insanın doğayla…
Modern pedagoji yöntemlerini benimseyerek eğitimde köklü değişiklikler yapmış, öğretmenlerin ve öğrencilerin yetiştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Onun eserlerini ve eğitim anlayışını incelemek, Türkiye’nin eğitim tarihini ve modernleşme sürecini…
Yazı: Canan SEVİNÇ1 “Şair, hoca, nâsir…” Kendisinin de belirttiği sırayla; öncelikle şair olmakla birlikte çeşitli konularda kaleme aldığı düzyazılarıyla da Türk edebiyatı ve düşünce tarihinde önemli bir…
Röportaj: İsmail Turan Hayatta hiçbir şey için geç kalınmamıştır diyorsanız, bugünü ve genç okurları nasıl değerlendiriyorsunuz? Genç okurlara ‘geç kalmışlık’ yakışmaz; -hatta bizim gibi yaşlılara bile! Değerlendirmeye…
Eserlerinde milli duyguları, toplumsal sorunları ve bireysel duyguları ustalıkla işlemiştir. Güçlü üslubu ve eleştirel bakış açısıyla dönemin panoramasını çizmiş, geleceğe ışık tutmuştur… Hayatı, Eserleri ve Türk Edebiyatındaki…
Yazı: Recep SEYHAN İnsanlar ruhlarını, gökyüzünü tırmalayan tuğyan yüzlü binalara giydirmişlerdi. Şehrin, insanı boğan kementleri vardı, urganları vardı, görünmeyen kıtal malzemeleri vardı. Yolu şehre düşmüş ağaçlar, burada…
SÖYLEŞEN: KÜBRA BAYRAKTAR “Tevfik Fikret, karakteri ve sanatıyla etrafındaki insanları büyüsü altına alabiliyor.” Öncelikle hayırlı olsun kitabınız. Yüksek lisans tezinizi kitaplaştırdınız. Ön sözde birçok yazar ve şairden…
Eserlerinde Türkiye’nin tarihsel sürecini, toplumsal dönüşümlerini ve insan ilişkilerini gerçekçi bir şekilde yansıtmıştır. Türk Dil Kurumunun, Anadolu Ajansının ve Kadro Dergisinin kurucularındandır. Ömrünün son yıllarında Anadolu Ajansının…